Smolenová a Klobučník sú najlepšími bazénovými plavcami za rok 2012

20.12.2012 Bratislava

Bratislava 20. decembra (TASR) - Denisa Smolenová a Tomáš Klobučník sa stali najlepšími slovenskými bazénovými plavcami za rok 2012. Členka americkej SMU Lady Mustang Team Dallas v tradičnej ankete Slovenskej plaveckej federácie (SPF) na slovenskom tróne nahradila Katarínu Filovú. Klobučník, plavec J&T Bratislava, obhájil prvenstvo z roku 2011, z ocenenia sa tešil aj v roku 2009.

SPF vyhlásila v ankete aj najúspešnejších juniorov, medzi dievčatami vyhrala Barbora Križanová a medzi chlapcami Rostislav Kubický. Slávnostne vyhlásenie sa uskutočnilo vo štvrtok podvečer v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. Za objav roka vyhlásili Barboru Mišendovú zo Spišskej Novej Vsi, ktorú vedie tréner Ivan Mirek.

V synchronizovanom plávaní ocenili v sólach juniorku Naďu Daabousovú, zverenku trénerky Silvie Spišekovej, v duách potom zverenky trénerky Nory Szauderovej - Kristínu Krajčovičovú, Janu Labáthovú s náhradníčkou Máriou Habovou.

Dvadsaťdvaročný Klobučník v lete v Londýne debutoval na olympijských hrách. Na 200 m prsia obsadil 23. miesto. Na májových majstrovstvách Európy v dlhom bazéne v maďarskom Debrecíne zvládol túto trať za 2:13,10 minúty v novom slovenskom rekorde a nové národné maximum stanovil aj na polovičnej trati. PO OH sa rozlúčil s trénerom Gabrielom Baranom a zvolil si za kouča Nemca Dirka Langeho. Na ME v krátkom bazéne vo francúzskom Chartres utvoril slovenské rekordy na 50 m, 100 m aj 200 m prsia, na svetovom šampionáte v krátkom bazéne v Istanbule na 200 m prsia stlačil čas na 2:07,96 minúty.

"Bol to tesný súboj medzi mnou a Rišom Nagyom. Ja som si myslel, že Rišo vyhrá, keďže v tomto roku urobil viac národných rekordov. Teším sa, dúfam, že v dobrých výkonoch budem pokračovať aj naďalej. Tento rok bol náročný, účasťou na olympiáde som si splnil sen, najviac si cením toto posledné 12. miesto na MS v Istanbule, ale najlepšiu fazónu som podľa môjho názoru mal v máji na Európe," povedal TASR Klobučník, ktorý na margo zmeny kouča dodal: "Gabo Baran mi dal veľa, mohol som na tom stavať. Ale chcel som trénovať so špičkovými svetovými prsiarmi a tých Dirk vedie. Budúci rok, hoci si chcem plniť aj študijné povinnosti, budem s nimi trénovať v Grazi."

Dvadsaťtriročná Smolenová v Londýne štartovala druhýkrát po olympijskými kruhmi, na 100 m motýlik skončila 28. a na dvojnásobnej trati na 21. mieste. Na ME v 50-metrovom bazéne v Debrecíne vytvorila slovenský rekord na 200 m motýlik (2:10,70 min), čo jej vynieslo 7. miesto a siedma tiež skončila na 100 m motýlik. (59,24). "Víťazstvo v ankete som v podstate očakávala, vzhľadom na výsledky z Európy. Na olympiádu si spomínam veľmi dobre, bola som rada, že som tam nebola sama Slovenka. Myslím, že sme tam zaplávali dobre. Ja som si chcela zaplávať osobné rekordy, o trošku som za nimi zaostala, ale nemôže vždy všetko ísť podľa očakávaní," uviedla na slávnostnom vyhlásení Smolenová.

Výsledky ankety Slovenskej plaveckej federácie (SPF) o najlepších športovcov za rok 2012:

bazénové plávanie:

ženy: 1. Denisa Smolenová (tréneri Karol Máčik, Steve Collins), 2. Miroslava Syllabová (Jiři Walter), 3. Katarína Listopadová (Gabriel Baran)

muži: 1. Tomáš Klobučník (Dirk Lange), 2. Richard Nagy (Baran), 3. Roman Kučík (Walter)

juniorka: 1. Barbora Križanová (Rastislav Hlavatý)

junior: 1. Rostislav Kubický (Walter)

objav roka: 1. Barbora Mišendová (Ivan Mirek ml.)

Masters ženy: 1. Magdaléna Kapcárová

Masters muži: 1: Rastislav Pavlík

synchronizované plávanie:

sólo-juniorka: Naďa Daabousová (Silvia Spišeková)

duo-seniorky: Kristína Krajčovičová, Jana Labáthová, Mária Habová (Nora Szauderová-Boboková)

Slovenský pohár 2012:

1. ŠKP Košice, 2. ORCA Bratislava, 3. STU Trnava
 

Vyberte región